Toiminta

Järjestämme ohjattua zenmeditaatiota ympäri vuoden. Lisäksi tarjolla on opetuspuheita, seremonioita, juhlia, resitaatiota ja henkilökohtaista ohjausta.

Liittyminen jäseneksi

Johdantokurssin hintaan sisältyy mahdollisuus osallistua yhteen vapaavalintaiseen ohjattuun zazeniin. Lisäksi saat kahden kuukauden koejäsenyyden puoleen hintaan (15 EUR / kk). Koejäsenyyden aikana voit osallistua kaikkeen toimintaan. Näin voit tutustua ryhmäämme ja saada tukea johdannolla aloittamallesi harjoitukselle. Henkilökohtaista opastusta on tarjolla viikottain.

Yhdistyksen vuosikokous määrää jäsenmaksun, 30 euroa/kk tällä hetkellä. Hallitus ja yksittäinen jäsen voivat yhdessä sopia alennetusta tai korkeammasta henkilökohtaisesta jäsenmaksusta.

Toivomme, että jäsenmaksu nähdään lahjoituksena. Jokainen jäsen osaltaan mahdollistaa zen-harjoituksen paitsi itselleen myös muille. Jäsenenä saat esimerkiksi seuraavat edut:

  • Vapaa osallistuminen zazeniin
  • Alennus retriittimaksuista aj sesshineistä
  • Voit lainata kirjoja zendon kirjastosta
  • Saat tiedotteita jazenet-tiedotuslistalta

Halutessasi liittyä jäseneksi, keskustele asiasta jonkun ohjaajan kanssa ja täytä jäsenhakemus.

Ohjattu zazen

Toimintamme keskeisin muoto on järjestää ohjattua zazenia. Zazeniin osallistuminen edellyttää, että olet käynyt johdantokurssin tai harjoittanut zazenia jossain toisessa zenryhmässä.

Muodollinen zazen-harjoitus kulkee perinteisen, vuosisatojen kuluessa hyväksi havaitun kaavan mukaan. Zazenin alusta ja lopusta ilmoitetaan erilaisilla soittimilla, inkhin-kellolla ja puukapuloilla. Harjoituksen lopuksi resitoidaan neljä valaa ja tehdään kolme kumarrusta. Tarkemmin zazenoppaassa.

Teehetkillä zazenin jälkeen käydään usein antoisia keskusteluita.

Zazenkai ja sesshin (retriitti)

Järjestämme viikonloppuisin zazenkaita eli kokopäivänmeditaatioita. Sesshineille voi osallistua Sannejissa ja Zengårdenissa.

Sesshin tarkoittaa suomeksi “yhdistää mieli”. Se on intensiivinen, tavallisesti 4 tai 7 päivää kestävä zenmeditaatioretriitti. Ohjattua zazenia on noin 9 tuntia päivässä.

Sesshinillä saa henkilökohtaista opetusta samaan aikaan kun meditaatio on intensiivisintä. Dokusan, kahdenkeskinen keskustelu opettajan kanssa, on mahdollista useita kertoja päivässä. Tavallista elämää viettävälle sesshin on mahdollisuus päästä hetkeksi harjoittamaan luostarinomaiseen ympäristöön, jollaisessa zenharjoitus on aikoinaan kehittynyt.

Kun haluat tietää tarkemmin sesshineistä, kysy ohjaajilta.

Sesshinavustus tukee vähävaraisten harjoittajien sesshineillä ja retriitillä käyntiä.

  • Yhdistys voi maksaa puolet sesshinin tai retriitin osallistumismaksusta
  • Samalle henkilölle annetaan avustusta enintään kaksi kertaa vuodessa
  • Kirjalliset hakemukset käsittelee Helsinki Zen Centerin hallitus
  • Ensimmäistä sesshiniä tai retriittiä varten annetaan tukea vain erityistapauksissa
  • Lisätietoja hallituksen jäseniltä

Dokusan ja daisan – henkilökohtainen ohjaus

Zentraditio perustuu henkilökohtaiseen opetukseen. Perinteinen opetustilanne on dokusan, kahdenkeskinen kohtaaminen opettajan kanssa. Daisan on kahdenkeskinen keskustelu zenpapin kanssa.

Dokusan ja daisan ovat tarjolla viikottain. Ajat näkyvät aikataulussa.

Resitaatio

Resitaatio on meditaation muoto. Tyypillinen resitaatio kestää noin 15 minuuttia ja siihen kuuluu keskeisiä zenbuddhalaisia tekstejä, (Esimerkiksi ydinsuutra, Prajna Paramita löytyy resitaatiovihkosta sivulta 10)

Opetuspuheet

Opetuspuheita on tarjolla zazenkaissa ja sesshineillä. Ne valottavat zen-tradition näkökulmaa elämän ilmöihin. Opettajan opetuspuhetta kutsutaan nimellä teisho. Linkkejä tallenteisiin.

Seremoniat

Buddhalaisen tradition näkökulmasta tärkeimmät seremoniat ovat hautajaisseremonia sekä jukai, jossa muodollisesti liitytään buddhalaiseen traditioon.

Harjoittajia varten järjestämme katumusseremonioita ja muistoseremonioita. Avustusseremonia järjestetään kun sille on tarvetta. Uudenvuoden vastaanottoon liittyy perinteinen kodinpuhdistusseremonia.

Pyydettäessä järjestämme myös elämänkaaren siirtymäriittejä, kuten hääseremonia ja nimenanto.

Seremoniat ovat osa zenbuddhalaista harjoitusta. Niitä järjestetään vuodenkierron mukaan (esim. Vesak-juhlassa toukokuussa) ja myös tarpeen mukaan tai tilauksesta (esim. häät ja hautajaiset).

Tarvikkeita

Tarvikkeita voi ostaa esimerkiksi https: klang-stille.de verkkokaupasta. Seizapenkin voi myös tehdä itse.