Tiedonlähteitä

Sangen Salo sensein opetuspuheita Youtubessa
Ari Tikan blogi Zeniäinen
Zazenopas
Buddhalaisuus wikipediassa
Zen wikipediassa

Perusteoksia

Philip Kapleau: The Three Pillars of Zen Kapleau oli ensimmäisiä Japanissa harjoittaneita länsimaalaisia. Tämä klassikko kertoo yksityiskohtaisesti hänen kokemuksistaan. Kirjassa kerrotaan esimerkkejä oivalluskokemuksista (kensho) sekä dokusanista, opettajan ja oppilaan välisestä yksityisestä opetuskeskustelusta.

Zenkei Shibayama: Gateless Barrier (Zen Comments on the Mumonkan) Kirjoittaja toimi 50 vuotta zen-opettajana sekä Nanzen-ji -luostarin apottina. Kirja selittää Mumonkanin koanien taustaa sekä miten niitä on käytetty harjoituksessa kohta tuhannen vuoden ajan. Maistiaisiksi suomennusote ”Koan Mu”.

Shunryu Suzuki: Zen mieli, Aloittelijan mieli Kirjoittaja on ensimmäisiä USAhan muuttaneita opettajia. Kirja koostuu zazenin yhteydessä pidetyistä ajattomista kannustuspuheista.

Charlotte Joko Beck: Jokapäiväinen zen  Charlotte Joko Beck kertoo maanläheisellä ja mutkattomalla tavalla zenistä arjessa.

Flora Courtois: Valaistuminen Flora Eko Courtois oli Zen Center of Los Angelesin perustajajäseniä. Tämä klassikko on kiehtova ja liikuttava kertomus hänen yksinänisesträ etsinnästään, ja miten suuri kysymys voi johtaa oivallukseen. Tässä ilmainen .pdf-versio.

Philip Martin: Zen, tie depression läpi Omaelämänkerrallinen kuvaus siitä, miten pitkän linjan zenin harjoittaja käyttää meditaatioharjoitusta masennuksensa hoidossa. Kirjan harjoitukset näyttävät miten zen-harjoitusta voi soveltaa jokapäiväisessä elämässä. 

Suomalaista kirjallisuutta

Kai Nieminen: Portittoman portin puomi Kai Nieminen on kääntänyt Mumonkanin suoraan alkukielestä ja monesta koanista paljastuukin uusia vivahteita.

Tero Tähtinen: Noudan vettä ja kerään polttopuita. Maallikko Pangin opetukset Kyseessä on ensimmäinen suomennettu kiinalaisen zenmestarin opetuskokoelma. Zenpappi Mitra Virtaperkon Maallikko Pangia ja kiinalaista sekä suomalaista zeniä käsittelevä essee on kirjan johdantona. Pang oli kiinalaisen zenin kultakauden eräs kuuluisimpia zenmestareita. Pangin koko perhe harjoitti zeniä, ja monet opetuskokoelman herkullisimmista tarinoista käsittelevät nimenomaan Pangin perhe-elämää. Pang tunnetaan edelleen kaikkialla Itä-Aasiassa, ei pelkästään zenmestarina vaan myös yhtenä Kiinan Tang-kauden huomattavina runoilijoina. Kirjan voi ostaa Helsinki Zen Centeristä.